zastosowanie lawendy w kosmetyce
Bez kategoriiKosmetyczne ABC

Lawenda – zastosowanie w kosmetyce

Lawenda zastosowanie w kosmetyce zawdzięcza przede wszystkim swoim unikatowym właściwościom leczniczym i uspokajającym. Jej zapach działa kojąco zarówno na nasz umysł, jak i ciało. Można z niej skorzystać m.in. w…

Lawenda zastosowanie w kosmetyce zawdzięcza przede wszystkim swoim unikatowym właściwościom leczniczym i uspokajającym. Jej zapach działa kojąco zarówno na nasz umysł, jak i ciało. Można z niej skorzystać m.in. w postaci kadzideł, naparów oraz oleju eterycznego.  Dowiedz się więcej o tym, w jaki sposób możesz czerpać korzyści z dobrodziejstw lawendy!

• Magia lawendy
• Lawenda – zastosowanie w kosmetyce
• Lawenda – pielęgnacja skóry twarzy
• Lawenda – pielęgnacja ciała i włosów
• Jak korzystać z dobrodziejstw olejku lawendowego?

Magia lawendy

Lawenda to wiecznie zielony krzew, na którym kwitną fioletowe lub niebieskawe kwiaty. Pochodzi z obszarów położonych nad Morzem Śródziemnym i do dziś oszacowano jej 30 różnych odmian.

Każdy, kto miał kiedykolwiek styczność z wspomnianą rośliną leczniczą wie, że roztacza ona wokół siebie jedyny w swoim rodzaju czar. Nie jest to jednak czar, który pryska. Już w XVI w. stosowano ją do leczenia przeziębień, chorób nerwowych i paraliżów, a w okresie I Wojny Światowej opatrywano nią rany żołnierzy. Dziś z lawendy korzysta się zarówno w dziedzinie medycyny, kosmetyki jak i nawet…gastronomii.

Lawenda – zastosowanie w kosmetyce

Lawenda zastosowanie w kosmetyce odnajduje w postaci olejku eterycznego, kremów i toników, które mają właściwości:

  • regenerujące,
  • odmładzające,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • antyseptyczne,
  • odprężające,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwbakteryjne
  • pobudzające krążenie krwi.

Ponadto, lawenda często jest wykorzystywana w salonach kosmetycznych do masaży, działając wyciszająco na ducha i ciało. Oprócz tego, zapach rośliny leczniczej można odnaleźć w perfumach oraz wodach toaletowych i kolońskich.

Lawenda – pielęgnacja skóry twarzy

Fioletowa roślina lecznicza jest idealnym składnikiem kremów dla skóry dojrzałej. Lawenda działa odmładzająco, regenerująco i wygładzająco, dzięki czemu z powodzeniem można ją stosować w produktach przeciwzmarszczkowych.

Oprócz tego, kosmetolodzy wyróżniają następujące właściwości lawendy:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwdziałające wydzielaniu się nadmiernej ilości sebum skóry.

Dzięki temu, omawianą roślinę stosuje się w leczeniu zmian trądzikowych, owrzodzeń, ran, łuszczycy, stanów zapalnych skóry i oparzeń słonecznych.

Lawenda – pielęgnacja ciała i włosów

Olejek lawendowy działa pobudzająco na krążenie krwi, dzięki czemu jest idealnym środkiem do walki z cellulitem. Jego właściwości często porównuje się do działania witaminy C, która zapewnia naszemu organizmowi zwiększoną odporność na przeziębienia. Lawendę można również odnaleźć w składzie wielu antyperspirantów i balsamów, dzięki jej skuteczności w hamowaniu wydzielania się sebum oraz potu. Na bazie omawianej rośliny leczniczej powstały także liczne szampony i odżywki, które przyśpieszają wzrost włosów oraz pomagają w walce z łupieżem.

 

Jak korzystać z dobrodziejstw olejku lawendowego?

Lawendę należy przede wszystkim stosować z umiarem. Przedawkowanie może skutkować mocnym zatruciem narkotycznym, co potrafi być śmiertelnie groźne dla zdrowia.

Pamiętajcie, że jeśli przeszkadza Wam już sam zapach lawendy – najprawdopodobniej nie powinniście jej stosować. Przed zastosowaniem rośliny leczniczej warto jest zrobić sobie próbki alergiczne, aby upewnić się, że lawenda Wam bardziej pomoże niż zaszkodzi.

 

Opublikowano: 26/04/18

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *