olej sojowy - zastosowanie
Kosmetyczne ABC

Olej sojowy – zastosowanie w kosmetyce

Pisaliśmy już o kilku olejach, które można z powodzeniem stosować do pielęgnacji cery. Przyszła pora na mało popularny  w Polsce olej sojowy. Zawiera on dużo witaminy E i gwarantuje skórze…

Pisaliśmy już o kilku olejach, które można z powodzeniem stosować do pielęgnacji cery. Przyszła pora na mało popularny  w Polsce olej sojowy. Zawiera on dużo witaminy E i gwarantuje skórze zdrowy oraz młody wygląd. Ma on wiele innych zastosowań i pozytywnych cech. Poznaj olej sojowy – zastosowanie w kosmetyce tego produkty może Cię zaskoczyć!

• Olej sojowy – zastosowanie w kosmetyce i właściwości
• Kto powinien stosować olej sojowy?

Olej sojowy – zastosowanie w kosmetyce i właściwości

Olej sojowy jest wykorzystywany do produkcji produktów do pielęgnacji twarzy takich jak: kremy, mydła, mleczka. Zastosowanie w kosmetyce znalazł dzięki zawartości witaminy C oraz lecytyny. Jego regularne stosowanie pozwala na ochronę przed utratą wilgoci. Dzięki temu cery jest bardziej nawilżona i ujędrniona. Kosmetyk ten świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry tłustej, dojrzałej, a także zanieczyszczonej. Olej sojowy reguluje wydzielanie sebum. Łagodzi również stany zapalne na skórze. Jego regularne używanie chroni komórki przed uszkodzeniem, zatem opóźnia procesy starzeniowe. Olej z soi nadaje się nie tylko do pielęgnacji twarzy. Jest także używany jest składnik olejków do kąpieli. Sprawia, że nasze ciało jest gładkie i przyjemne w dotyku.

Kto powinien stosować olej sojowy?

Używanie kosmetyków na bazie olejku sojowego bądź czystej postaci tego produktu polecamy posiadaczkom cery dojrzałej. Pozwoli on na dłużej zachować młodość. Nasza cera nie będzie przesuszona ani odwodniona. Ochrona przed utratą wilgoci jest bardzo ważna po 35 roku życia. Odpowiednia pielęgnacja pozwoli cieszyć się brakiem zmarszczek oraz rozświetloną cerą. Olej z soi zapobiega przed powstawaniem pierwszych zmarszczek i innych oznak starzenia się skóry.

Glicyne Soja to również świetny składnik do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Świetnie radzi sobie z rozszerzanymi porami oraz zanieczyszczeniami. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że szybko się wchłania, co pozwala na jego stosowanie w różnych przepadkach. Może stać się jednym z kroków podczas naszego wieczornego lub porannego rytuału piękna.

Chcesz dowiedz się więcej o kosmetyce naturalnej? Zapraszamy do lektury innych artykułów na naszym blogu.

Opublikowano: 28/03/18

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *