Domowy krem nawilżający receptura
Skóra

Przepis na domowy krem nawilżający

Przygotowywanie domowej roboty kosmetyków daje nie tylko satysfakcję, ale i pewność, że wykorzystaliśmy sprawdzone produkty dobrej jakości. Dzięki szerokiemu dostępowi do kosmetycznych półproduktów oraz możliwości wykorzystania naturalnych składników, przygotowanie domowego…

Przygotowywanie domowej roboty kosmetyków daje nie tylko satysfakcję, ale i pewność, że wykorzystaliśmy sprawdzone produkty dobrej jakości. Dzięki szerokiemu dostępowi do kosmetycznych półproduktów oraz możliwości wykorzystania naturalnych składników, przygotowanie domowego kosmetyku nie stanowi już żadnego problemu. Dzisiaj zachęcamy Was do sprawdzenia naszej receptury na domowy krem nawilżający, do stosowania w ciągu dnia, jak i na noc.



 

Siła naturalnych składników

Zaletą domowych kosmetyków jest przede wszystkim absolutna kontrola nad tym, co trafi do docelowego produktu. Mamy tutaj całkowitą dowolność i możliwość dobrania składników, które najbardziej będą odpowiadały naszej skórze. W przypadku skóry suchej, wymagającej nawilżenia sprawdza się takie składniki, jak:

  • masło shea – otrzymuje się je z orzechów drzewa masłowego. Jest bogate w witaminy A i E, a także nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonale natłuszcza, nawilża i zmiękcza skórę;
  • olej z kiełków pszenicy – wytłacza się go z zarodków pszenicy. Jest bogatym źródłem witamin oraz kwasów tłuszczowych (m.in. linolowy, palmitynowy, stearynowy). Ujędrnia i opóźnia procesy starzenia się skóry;
  • żel hialuronowy – kwas hialuronowy to składnik, który występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Żel stosowany na skórę doskonale wiąże wodę i zapobiega jej odwodnieniu;
  • olej z pestek śliwki – ma charakterystyczny, migdałowy zapach. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9, a także witaminy E. Nawilża i regeneruje suchą skórę, szybko się wchłania;
  • hydrolat rumiankowy – rumianek znany jest ze swoich właściwości łagodzących i nawilżających – koi i odżywia skórę.

Oczywiście olejków, maseł i roślinnych wyciągów wykazujących działanie nawilżające jest znacznie więcej, jednak wymienione powyżej wykorzystaliśmy do stworzenia receptury naszego kremu. Nie bójmy się eksperymentować i modyfikować przepisów tak, by odpowiadały naszym oczekiwaniom!

 

Domowy krem nawilżający – receptura

Oprócz wspomnianych wcześniej składników potrzebować będziemy także bazy kremowej, dostępnej sklepach oferujących surowce i półprodukty kosmetyczne. Typowa baza kremowa składa się emulgatorów, emolientów i naturalnych konserwantów, które są odpowiedzialne za konsystencję i trwałość kremu. Do bazy wystarczy dodać wybrane składniki, by móc cieszyć się domowym kosmetykiem o wyjątkowych właściwościach.

Składniki:

  • 50 ml gotowej bazy kremowej
  • 15 ml masła shea
  • 10 ml oleju z kiełków pszenicy
  • 10 ml żelu hialuronowego
  • 5 ml oleju z pestek śliwki
  • 15 ml hydrolatu rumiankowego
  • pudełeczko na krem

Bazę kremową przekładamy do pudełeczka na krem, następnie dodajemy roztopione masło shea, olej z kiełków pszenicy i olej z pestek śliwki. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Następnie dodajemy żel hialuronowy i ponownie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy hydrolat do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, możemy dodać więcej masła shea.

 

Jak stosować?

Krem można stosować zarówno rano, jak i wieczorem. Sprawdzi się u posiadaczek cery suchej, wymagającej intensywnego nawilżenia. Dzięki bogactwu składników można go stosować na pozostałe części ciała. Trwałość kremu zależy od zastosowanej bazy kremowej i deklaracji producenta. W razie wątpliwości można do kremu dodać naturalny konserwant, który przedłuży jego trwałość do kilku miesięcy.

 

Opublikowano: 28/09/17

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *