Glifosat w jedzeniu - gdzie go znajdziemy?
Wybór redakcji

Glifosat w jedzeniu – jaki ma wpływ na zdrowie?

Coraz lepiej wyrabiamy w sobie nawyk czytania etykiet, i dobrze! Wiele produktów spożywczych takich jak owoce, warzywa, surowe mięso czy ryby może w swoim składzie zawierać szkodliwe substancje i związki…

Coraz lepiej wyrabiamy w sobie nawyk czytania etykiet, i dobrze! Wiele produktów spożywczych takich jak owoce, warzywa, surowe mięso czy ryby może w swoim składzie zawierać szkodliwe substancje i związki chemiczne. Spożywane w dużych ilościach mogą odbić się na naszym zdrowiu. W dzisiejszym artykule skupimy się na glifosatcie, a także czy jego obecność w jedzeniu ma wpływ na nasze zdrowie.

Czy słyszeliście o glifosatcie?

Glifosat to organiczny związek chemiczny, wywodzący się z grupy fosfonianów. Jako aktywny związek jest składnikiem niektórych, nieselektywnych herbicydów. Związek ten jest głównym składnikiem produktów chwastobójczych, wykorzystywanych do zwalczania chwastów na torach kolejowych, zlikwidowania ugorów, chwastów na uprawach sadowniczych, desykacji zbóż, rzepaku.

Jaki ma wpływ na zdrowie?

Na chwilę obecną brak jednoznacznego stanowiska, które uznawałoby glifosat jako substancję szkodliwą dla zdrowia, a przede wszystkich rakotwórczą. Naukowcy na całym świecie spierają się w tej kwestii. Przykładowo Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia na podstawie zebranych danych, wydała w oświadczenie w którym przyjmuje stanowisko, że glifosat może być rakotwórczy dla ludzkiego oraganizmu. Opinię przeciwną do tej tezy opracował Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, który traktuje glifosat jako substancję bezpieczną, nie zagrażającą zdrowiu. Komu wierzyć? Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać na jednoznaczne stanowisko. Mimo wszystko glifosat może prowadzić do wystąpienia choroby Alzheimera, cukrzycy, autyzmu, celiakii, niepłodności czy nietolerancji glutenu.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Dlaczego lepiej unikać azotanów w mięsie?

Glifosat w jedzeniu

Ten związek chemiczny niestety jest regularnie wykrywany w żywności, zwłaszcza tej, którą spożywamy praktycznie każdego dnia. Zatem gdzie znajduje się glifosat w jedzeniu? Przede wszystkim w produktach zbożowych takich jak: miodowe płatki śniadaniowe, chlebie, bułkach,  zbożowych batonikach, ciastkach czekoladowych, jajkach czy śmietanka do kawy. Ponadto może się znajdować w produktach zawierających: pszenicę, owies, soję, kukurydzę.

Tester żywności

Jeżeli chcecie trzymać rękę na pulsie, może wyposażyć się w tester żywności taki jak: Greentest Eco 5 czy Ekotester Soeks Ecovisor F4. Opisywane urządzenia pozwalają zmierzyć zawartość azotynów i azotanów w żywności. Przy czym Ekotester Sokes Ecovisor F4 ma jeszcze większe spektrum zastosowań. Pozwala on na analizę żywności takiej jak: owoce, warzywa, mięso, ryby pod kątem azotanów, a także innych substancji znajdujących się w badanym produkcie. Ponadto urządzenie może określić poziom promieniowania jonizującego, elektromagnetycznego czy ilości substancji rozpuszczanych w wodzie.

Poznaj RYCYNOWE, DOMOWE RECEPTURY!     

Published: 20/02/20

Comments are closed.