Hydrolat lawendoty - jakie ma zastosowanie?
Kosmetyczne ABC

Hydrolat lawendowy – jakie ma właściwości?

Hydrolat lawendowy to jeden z tych produktów kosmetycznych, który powinien znajdować się na łazienkowej półce, każdej kobiety. Jego niezwykły zapach, a także liczne właściwości lecznice sprawiają, że ma tak, uniwersalne…

Hydrolat lawendowy to jeden z tych produktów kosmetycznych, który powinien znajdować się na łazienkowej półce, każdej kobiety. Jego niezwykły zapach, a także liczne właściwości lecznice sprawiają, że ma tak, uniwersalne zastosowanie. W dzisiejszym artykule, poświęcimy mu zdecydowanie więcej uwagi.

Czym właściwie są hydrolaty?

Hydrolaty, występujące również pod nazwą „wody kwiatowe”. Są to produkty uboczne, w trakcie produkcji olejków eterycznych. Głównie pozyskiwane z roślin bądź ich części. Następnie są one poddawane destylacji. Te cząsteczki, które nie rozpuszczają się w wodzie tworzą olej. Woda, która pozostaje po destylacji to właśnie hydrolat – cenne źródło składników pochodzenia roślinnego.

Hydrolaty tak samo jak olejki eteryczne, stanowią roślinną esencje. Niemniej jednak są bardziej rozcieńczone, mają delikatniejszy zapach. Mogą być stosowane na skórę jako tonik lub mgiełka, a także jako cenny dodatek kosmetyków.

Czym może się pochwalić hydrolat lawendowy?

Hydrolat lawendowy jest popularny pośród posiadaczek cery tłustej, mieszanej, a także ze skłonnością do zmian trądzikowych. Dlaczego? Ten rodzaj kwiatowej wody wykazuje właściwości: antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwtrądzikowe, nawilżające i kojące. Hydrolat lawendowy może skutecznie zastąpić tonik. Wystarczy spryskać nim twarz lub rozprowadzić za pomocą płatka kosmetycznego. Bezpośrednie rozpylenie hydrolatu na oczyszczoną skórę przywraca jej właściwe pH, a także przygotowuje skórę twarzy na kolejne etapy pielęgnacji. Mało tego, hydrolat z kwiatów lawendy jest bazowym składnikiem: płukanek, maseczek, toników, czy odżywek. Może być wykorzystywany jako baza humektantowa podczas olejowania włosów. Sprawdzi się on również jako odświeżająca mgiełka do ciała i twarzy.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Olejek lawendowy i jego zastosowanie 

Jakie ma zastosowanie?

Hydrolat lawendowy ma wiele zastosowań, o których pisaliśmy w poprzednim akapicie. Niemniej jednak, aby nieco rozjaśnić jego cenne właściwości, postaraliśmy się odnieść to jego trzech, najważniejszych zastosowań. Są to:

  • TONIZOWANIE I OCZYSZCZANIE – stosowany bezpośrednio na skórę twarzy, pozwala ją dokładnie oczyścić,
  • ODŚWIEŻANIE – hydrolat lawendowy można stosować na twarz, a także dekolt, daje uczucie odświeżenia,
  • ODŚWIEŻANIE SKÓRY POD OCZAMI – koi zmęczoną skórę pod oczami. Wystarczy rozprowadzić go na płatkach kosmetycznych, które nakładamy na zamknięte oczy na około 5 minut i gotowe.

Zrób to sam czyli domowy hydrolat lawendowy

Przygotowanie domowego, hydrolatu z kwiatów lawendy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nim zaczniemy, na Twojej liście zakupowej powinny się znaleźć:

  • Garść kwiatów lawendy,
  • Woda zdemineralizowana,
  • Kawiarka.

Do zbiornika kawiarki (w którym zwykle umieszczasz kawę), wsyp kwiaty lawendy. Dolej wody i gotuj, tak jak kawę. Hydrolat jest prawie gotowy. Po jego zaparzeniu, należy go ostudzić i przelać do butelki z atomizerem. Domowy hydrolat, należy przechowywać w lodówce. Możesz go stosować przez kilka tygodni.

Poznaj nasze KOSMETYCZNE ABC.

Published: 30/11/20

Comments are closed.