Współczesna żywność zawiera wiele szkodliwych konserwantów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzkiego organizmu. Na całe szczęście spora część społeczeństwa, zaczęła przywiązywać większą wagę do składu kupowanego produktu. W dzisiejszym artykule opowiemy czym są azotyny, a także jak przeprowadzić detoksykacje.
Azotany i azotyny
Miejsce ich pochodzenia jest bardzo zróżnicowane. Głównie występują one warzywach, a także produktach pochodzenia zwierzęcego, skażonej wodzie. Jako dodatek do żywności wyróżniamy następuje azotyny: potasu (E249), sodu (E250). Jeżeli chodzi o najpopularniejsze azotany są to: sodu (E251) i potasu (E252).
Rola azotynów w żywności
Zarówno azotany jak i azotyny odpowiadają za kolor mięsa, nadając mu soczystej, czerwono-różowej barwy. Dodatkowo utrwalają smak, zapach, a także działając bakteriobójczo (między innymi hamują wzrost bakterii) przedłużając zdatność produktu do użycia. Zgodnie z opinią WHO azotany i azotyny przekraczają zalecane normy w żywności, tym samym stanowiąc zagrożenia dla zdrowia. Ich nadmierne spożycie może się przekładać na zatrucia pokarmowe.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Dieta na wzmocnienie włosów oraz paznokci
Detoksykacja z azotynów
Oczywiście niezwykle ważne jest, aby podczas codziennych zakupów zwracać szczególną uwagę na skład danych produktów. Oprócz tego warto przeprowadzić również detoksykację z azotynów, która przywróci równowagę w naszym organizmie. Jak to zrobić? Już tłumaczymy!
Do detoksykacji z azotynów niezbędna będzie woda. Ważne, abym w swoim składzie zawierała wapń, magnez i potas. Właśnie te składniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organów, a zwłaszcza wątroby. Wystarczy, abyś spożywał 1 szklankę wody dziennie w przeliczeniu na 5 kg masy ciała. Zatem jeżeli ważysz 50 kilogramów, powinieneś dziennie wypić 10 szklanek wody. Woda spożywa w tak dużych ilościach nie tylko pozbędzie się toksyn, ale również nawodni organizm, ochroni skórę przed wysuszeniem i zmyje wszelkiego rodzaju toksyny.
Dieta to podstawa
Pamiętajcie, że podczas detoksykacji z azotynów należy przejść na zbilansowaną dietę, w której nie można zapomnieć o produktach zawierających błonnik i przeciwutleniacze. Błonnik lokalizuje toksyny i metale ciężkie i zapobiega jelito przed ich wchłanianiem. Ponadto to właśnie błonnik pobudza perystaltykę jelit, chroniąc organizm przed zaparciami. Z kolei przeciwutleniacze (ich cennym źródłem są warzywa i owoce), likwidują skutki działania toksyn.
Poznaj RYCYNOWE, DOMOWE RECEPTURY!
Comments are closed.