Poznaj olejek grejpfrutowy i jego właściwości!
Wybór redakcji

Jakie właściwości ma olejek grejpfrutowy?

Pragniesz pozbyć się rozstępów, wymodelować sylwetkę, a może chcesz zadbać o właściwą kondycję cery lub pozbyć się trądziku? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – olejek grejpfrutowy, który ma wiele do…

Pragniesz pozbyć się rozstępów, wymodelować sylwetkę, a może chcesz zadbać o właściwą kondycję cery lub pozbyć się trądziku? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – olejek grejpfrutowy, który ma wiele do zaoferowania. To właśnie on, będzie tematem dzisiejszego artykułu.

O grejpfrucie słów kilka

Grejpfrut (Citrus paradisi) to gatunek wiecznie zielonej rośliny, wywodzący się z rodziny rutowatych. Owoc ten jest hybrydą pomarańczy olbrzymiej (tj. pomelo) z pomarańczą. Głównie uprawiany w rejonach Morza Karaibskiego, a także krajach strefy podzwrotnikowej. Drzewa grejpfruta osiągają nawet do 15 m wysokości. Owoce są jadalne na surowo, można z nich również pozyskiwać olejek grejpfrutowy.

Co kryje w sobie olejek grejpfrutowy?

Podstawowym składnikiem olejku grejpfrutowego jest limonen. Znajduje się on w skórkach grejpfruta, z których pozyskuje się olejek. Substancja ta wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto olejek grejpfrutowy jest bogatym źródłem: przeciwutleniaczy (tj. witamina C), linalolu, tujenu, mirceny, terpineny, pienny, cytronelolu, aldehydu kaprynowego, octanu decylu, octanu nerylu.

ZAINTERESUJE CIĘ RÓWNIEŻ: Jak wygrać walkę z cellulitem? 

Jakie ma zastosowanie?

Olejek grejpfrutowy jest najbardziej znany ze swoich odtruwających właściwości, ponieważ aktywnie oddziałuje na układ limfatyczny. Używany również do redukcji toksyn z organizmu i nadmiaru płynów, pozwala na spalanie tłuszczu, redukcję cellulitu, rozstępów, a także zmniejsza apetyt. Jest również składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry, włosów, dezodorantów i odświeżaczy. Wykorzystywany do aromaterapii, a także jako olejek do masażu.

Jak stosować olejek grejpfrutowy?

Olejek z grejpfruta został zatwierdzony jako dodatek do żywności, przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków. Agencja nadała mu status GRAS (tj. ogólnie uważany za bezpieczny). Dzięki czemu możecie dodać olejek, bezpośrednio do pitnej wody, koktajl, jak również stosować miejscowo, jako olejek do masażu bądź wdychać przez dyfuzor.  Jak prawidłowo go stosować? Wyjaśniamy.

  • ŁAGODZENIE BÓLU – wystarczy użyć od 2 do 3 kropli olejku do masażu, aby złagodzić bóle menstruacyjne, głowy, mięśni czy zapalenie stawów,
  • DEPRESJA – olejek grejpfrutowy pozwala na zmniejszenie objawów depresji, wystarczy dodać 2-3 kropli podczas inhalacji,
  • CELLULIT – 1-2 krople olejku, wymieszaj z odpowiednim kosmetykiem i wmasuj w obszary ciała, dotknięte cellulitem,
  • OCHRONA WĄTROBY – wystarczy dodać 1-3 kropli olejku do wody, koktajli, aby zadbać o prawidłową pracę wątroby i nerek.

Poznaj domowe metody, na piękną SKÓRĘ!

Published: 30/07/20

Comments are closed.