Zadbaj o skórę. Postaw na olejek z orzeszków ziemnych.
Skóra

Koniec z przesuszoną cerą! Na ratunek olej z orzeszków ziemnych

Przywiązujesz ogromną wagę do codziennej pielęgnacji skóry. Mimo stosowania balsamów, kremów Twoja skóra wciąż się przesusza. Nie masz pojęcia co robisz źle, ale pragniesz jak najszybciej rozwiązać problem, ponieważ wymarzony…

Przywiązujesz ogromną wagę do codziennej pielęgnacji skóry. Mimo stosowania balsamów, kremów Twoja skóra wciąż się przesusza. Nie masz pojęcia co robisz źle, ale pragniesz jak najszybciej rozwiązać problem, ponieważ wymarzony urlop zbliża się coraz większymi krokami. Może to dobry moment, aby sięgnąć po naturalne rozwiązania jak olej z orzeszków ziemnych? Jedno jest pewne, ten składnik przywróci Twojej skórze blask.

Jak rozpoznać olej z orzeszków ziemnych?

Dobre pytanie. Olej z orzeszków ziemnych jest pozyskiwany z owoców rocznej rośliny Arahis hypogea, której zawdzięcza słodkawy aromat, a także bursztynową barwę. Wydawać by się mogło, że orzechy są pozyskiwane z drzewa. To spory błąd. W rzeczywistości orzeszki zimne są rośliną strączkową, która jest uprawiana gruntowo.

Właściwości o których musisz wiedzieć

Pewnie nie raz, nie dwa kosztowaliście oleju z orzeszków ziemnych. Mało tego, może nawet stoi w waszej kuchni. Możecie go lepiej kojarzyć jako olejek arachidowy, który w kuchni azjatyckiej w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością. Dlaczego warto po niego sięgać? Olej jest cennym źródłem:

  • Jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Kwasu oleinowego (tj. omega-9),
  • Kwasu linolowego (tj. omega-6),
  • Kwasu palmitynowego,
  • Kwasu stearynowego,
  • Kwasu arachidowego,
  • Antyoksydantów,
  • Witaminy E,
  • Fitosteroli,
  • Skwalenu,
  • Kwasu kumarowego.

Ponadto olej arachidowy w swoim składzie posiada związki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Są to:

  • Sitosterol,
  • Kampesterol.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Domowe SPA – czyli jak zrobić seans SPA w domu?

Szerokie zastosowanie

Tak, to prawda. Olej z orzeszków ziemnych może być wykorzystywany w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów, a także do smażenia potraw. Oprócz oczywistych walorów kulinarnych, jest on również wykorzystywany przez branżę kosmetyczną. Gdzie stosuje się go do:

  • Masaży – olejek z orzeszków ziemnych łagodzi bóle stawów i mięśni,
  • Łagodzenia podrażnień,
  • Ochrony skóry po opalaniu,
  • Leczenia trądziku,
  • Pozbycia się łupieżu,
  • Nawilżenia i ochrony ust,
  • Porostu włosów,
  • Redukcji drobnych zmarszczek,
  • Nawilżenia skóry.

Sucha skóra to już nie problem

Zgadza się, jeżeli zdecydujecie się włączyć olejek z orzeszków ziemnych do codziennej pielęgnacji, sucha skóra będzie już tylko wspomnieniem. Olejek oprócz głębokiego nawilżenia wzmacnia również naturalną barierę ochronną naskórka. Olej arachidowy to również doskonałe rozwiązanie dla posiadaczek cery:

  • Problematycznej,
  • Łuszczącej się,
  • Z egzemą.

Olejek z orzeszków ziemnych możecie stosować bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do ulubionych kremów, balsamów czy podczas kąpieli. Najlepiej w formie nierafinowanej i zimnotłoczonej. Nie mamy dobrych wiadomości dla alergików i osób nadwrażliwych. Olejek arachidowy silnie uczula, jeżeli chcecie skorzystać z jego właściwości musicie wybrać olej rafinowany, który może być nieco uboższy w składniki odżywcze.

Poznaj RYCYNOWY sposób na piękną SKÓRĘ.

Published: 30/07/21

Comments are closed.