wetiweria pachnąca zastosowanie w kosmetyce
Kosmetyczne ABC

Wetiweria pachnąca – zastosowanie w kosmetyce

Pomimo swojego niepozornego wyglądu, wetiweria pachnąca zastosowanie odnajduje w kosmetyce i cieszy się nie małą popularnością. Jest stosowana m.in. do wyrobu perfum. To jednak nie wszystko – wetiweria pachnąca posiada…

Pomimo swojego niepozornego wyglądu, wetiweria pachnąca zastosowanie odnajduje w kosmetyce i cieszy się nie małą popularnością. Jest stosowana m.in. do wyrobu perfum. To jednak nie wszystko – wetiweria pachnąca posiada szereg wyjątkowych właściwości, które okazują się być zbawienne dla naszego zdrowia.

• Wetiweria – perfumy
• Wetiwer właściwości
• Wetiwer olejek- zastosowanie

Wetiweria – perfumy

Wetiweria pachnąca pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej, w której od lat cieszy się sporym uznaniem. Jej ciepły, drzewno-balsamiczny zapach pozwala na stosowanie jej w produkcji przede wszystkim męskich perfum. Wetiweria nie posiada swojego substytutu, stąd naturalny składnik jest stosowany często i z uznaniem. W 1957 roku Carven wykorzystał ją po raz pierwszy do swoich perfum i wód toaletowych – współcześnie możemy skorzystać z flankera, który jest reaktywacją pierwowzoru. Tą wyjątkową roślinę do swoich perfum dodają także takie marki jak: Guerlain, Molinard, Dolce&Gabbana, The Diifrent Company i Chanel. Jej naturalny aromat jest bardzo subtelny, a swoją mocną woń uwalnia dopiero w nucie bazy.

Wetiwer właściwości

Perfumy to jednak nie jedyne zastosowanie wetiwerii:

  • W Indiach produkuje się z niej żaluzje,
  • W okresie letnim rozwiesza się ją w domu, gdzie unosząc swoja woń odstrasza komary,
  • Jest stosowana jako kadzidła do użytku domowego.

Wetiweria pachnąca była i w niektórych kulturach dalej jest uznawana za afrodyzjak, gwarantujący spokojne i beztroskie życie. Omawiana roślina posiada również szereg innych właściwości, z których możemy skorzystać w postaci oleju wetiwerowego.

Wetiwer olejek – zastosowanie

Wetiweria pachnąca zastosowanie znajduje w postaci olejku, gdzie wykazuje działania uspokajające, antyseptyczne, łagodzące i odkażające. Dzięki temu można go stosować do:

  • Pielęgnacji skóry trądzikowej i cery tłustej,
  • Leczenia stanów zapalnych skóry,
  • Zapobiegania powstawaniu zmarszczek i rozstępów, prowadząc do uelastycznienia skóry,
  • Kąpieli inhalacyjnych, rozluźniających mięśnie, napięcie nerwowe, odprężających ciało i ułatwiających zasypianie.
  • Masaży przy przy bólach mięśniowych i reumatycznych
  • Pielęgnacji skóry wrażliwej, alergicznej.

Należy pamiętać o tym, że co za dużo, to niezdrowo. Wetiwerię stosuje się w niewielkich ilościach – jedna kropla to wystarczająca ilość dodawana do kremu lub balsamu. Pamiętajcie też o tym, że olejku nie należy stosować doustnie!

 

  

Published: 30/04/18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *