Kosmetyka i liść laurowy - co ich łączy?
Kosmetyczne ABC

Liść laurowy w kosmetyce – zastosowanie i właściwości

Każdy z nas stosunkowo często stosuje liść laurowy w trakcie codziennego gotowania. Nic dziwnego, ponieważ ta popularna przyprawa może między innymi podkreślić smak zup, wywarów, marynat jak i sosów. Jednakże…

Każdy z nas stosunkowo często stosuje liść laurowy w trakcie codziennego gotowania. Nic dziwnego, ponieważ ta popularna przyprawa może między innymi podkreślić smak zup, wywarów, marynat jak i sosów. Jednakże nie umniejszamy zasług tej znakomitej przyprawy! Dziś pragniemy przybliżyć Was zastosowanie liścia laurowego w kosmetyce i codziennej pielęgnacji.

Kilka słów o liściu laurowym

Zanim przybliżymy Wam zastosowanie liścia laurowego w kosmetyce najpierw opowiemy Was skąd ta popularna przyprawa przywędrowała do naszego kraju. Liść laurowy nazywany również liściem bobkowym przywędrował do nas z regionu śródziemnomorskiego. Liść laurowy pochodzi z wawrzyna szlachetnego. Aby wydobyć wszelkie właściwości z liścia laurowego w pierwszej kolejności należy go wysuszyć. Odpowiednio wysuszony liść charakteryzuje się niezwykłym aromatem oraz jasnozielonych kolorem. Z owoców drzewa laurowego tłoczy się olej, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz celach leczniczych.

Jakie właściwości ma liść laurowy?

Liść laurowy oprócz szerokiego zastosowania w kuchni świetnie odnajduje w leczeniu różnych schorzeń jak i samej kosmetyce. Liść bobkowy w swoim składzie zawiera: kwas laury nowy, eugenol oraz partenoidy. Kwas laurowy ma działanie owadobójcze dzięki czemu wykorzystuje się go do stworzenia preparatów na mole. Jeżeli chodzi o właściwości lecznice liścia bobkowego to zaliczamy do nich:

  • Działanie wiatropędne (łagodzi kolki),
  • Działanie moczopędne i napotne,
  • Działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne,
  • Wspomaga leczenie reumatyzmu,
  • Wspomaga leczenie wrzodów żołądka,
  • Obniża wysoki poziom cukru we krwi,
  • Zwalcza migreny i bóle głowy,
  • Wspomaga leczenie zapalenia zatok,

Zastosowanie liścia laurowego w kosmetyce

Pamiętajcie, że liść laurowy to przyprawa, która ma wiele zastosowań. Oprócz kuchni oraz metod leczniczych liść laurowy świetnie odnajduje się w kosmetyce gdzie między innymi stanowi podstawowy składnik preparatów zwalczających łupież. Ponadto liść laurowy można stosować w codziennej pielęgnacji skóry. Za sprawą naparu pozyskanego z liścia możemy przemywać skórę, przygotowywać płukankę do włosów jak i płukankę do kąpieli. Liść laurowy znacznie poprawia ukrwienie skóry, a także wyrównuje jej koloryt.

CZYTAJ TAKŻE: Olej rycynowy w walce z łupieżem

Jak stosować olej laurowy?

Olej laurowy pozyskiwany z owoców wawrzyna szlachetnego to doskonale rozwiązanie w walce z łupieżem, wypadającymi włosami, a nawet trądzikiem. Zatem jak stosować olej laurowy? Jeżeli zmagasz się z trądzikiem to wystarczy rozprowadzić olejek na pojedyncze wypryski. Ważne w stosowaniu oleju laurowego jest systematyczność!

Jeżeli pragniesz raz na zawsze pożegnać się łupieżem wystarczy wcierać olejek w skórę głowy. Olejek pozyskany z owoców wawrzyna szlachetnego pobudza pracę mieszków włosów, co w efekcie przekłada się na ich szybszy porost. Pamiętajcie, że zanim przystąpicie do codziennej pielęgnacji z użyciem olejku musicie ogrzać butelkę z jego zawartością w ciepłej wodzie, tak aby substancja mogła się roztopić.

 

 

Published: 10/04/19

Comments are closed.