Olej z pestek dyni i jego drogocenne właściwości
Kosmetyczne ABC

Marzysz o gładkiej cerze? Poznaj olej z pestek dyni

Pragniesz zminimalizować zmarszczki? A może Twoim problemem jest trądzik? Spokojnie, mamy dla Was naturalne rozwiązanie – olej z pestek dyni, który ma szereg właściwości. Ten rodzaj oleju jest wykorzystywany zarówno…

Pragniesz zminimalizować zmarszczki? A może Twoim problemem jest trądzik? Spokojnie, mamy dla Was naturalne rozwiązanie – olej z pestek dyni, który ma szereg właściwości. Ten rodzaj oleju jest wykorzystywany zarówno w branży farmaceutycznej jak i kosmetycznej. Z pewnością pragniecie poznać jego możliwości. Gotowi? Zaczynamy.

Olej z pestek dyni i jego krótka historia

Olej z pestek dyni przywędrował do nas ze Styrii czyli malowniczej krainy położonej między Austrią i Słowenią. Za sprawą swojego wyglądu i koloru, wielu nazywa go „zielonym złotym” co doskonale oddaje jego bogactwo właściwości. W Polsce może jeszcze nie jest dobrze znany, ale z pewnością ma wiele do zaoferowania.

Olej z pestek dyni właściwości

Ciągle wspominamy o licznych właściwościach oleju z pestek dyni. To już chyba najwyższa pora, aby je opisać. Ze względu na bardzo zróżnicowany skład, ten rodzaj oleju ma szerokie zastosowanie. Nim opowiemy o jego potencjale, musimy Wam uświadomić, co się w nim znajduje. Olejek z pestek dyni to bogactwo minerałów takich jak: żelazo, selen, cynk, mangan, fosfor, magnez, a także witaminy: E, A, C, D, beta-karoten i witaminy z grupy B. To nie koniec. Oprócz minerałów i witamin ten rodzaj oleju to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, skwalenu, kwasów fenolowych, tokoferolu, barwników karotenoidowych czy tokochromanoli! Zgadzamy się, jest tego naprawdę dużo. No dobrze, skoro już macie mgliste pojęcie na temat składu, przyszedł czas, aby omówić właściwości oleju z pestek dyni, do których należą:

  • Wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu chorób,
  • Obniża nadciśnienie tętnicze,
  • Reguluje poziom cholesterolu,
  • Wzmacnia odporność,
  • Działa przeciwpasożytniczo,
  • Wspomaga pracę jelit,
  • Reguluje pracę układu moczowego,
  • Polepsza samopoczucie i sen,
  • Wpływa na kondycję skóry i włosów.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Powracające kołtuny na włosach – jak je rozczesać?

Jak to jest z tą cerą i włosami?

Dobre pytanie. Przybliżyliśmy Was właściwości oleju z pestek dyni, ale w kwestii włosów i cery postanowiliśmy poświęcić im nieco więcej uwagi.

  • CERA – olejek z pestek dyni zapobiega zakażeniom, przyśpiesza gojenie się ran. Ponadto bierzę czynny udział w procesach pigmentacji skóry. Dzięki zawartości skwalenu jest niezbędnym elementem lipidowym skóry – chroni ją przed promieniami ultrafioletowymi, a także procesami oksydacji. Dzięki zbawiennym antyoksydantom olej działa przeciwstarzeniowo, zmniejsza również zmarszczki. To nie koniec! Olej z pestek dyni działa przeciwzapalnie, zmniejsza zmiany trądzikowe. Jeżeli wykorzystasz go do regularnych masaży skóry zarówno cellulit jak i rozstępy zmniejszą się. Olej z pestek dyni sprawia, że skóra staje się gładsza, ma lepsze napięcie.
  • WŁOSY – kwas tłuszczowy oraz witaminy A i E znajdujące się w oleju z pestek dyni sprawiają, że włosy rosną szybciej i są bardziej lśniące. Jeżeli będziesz go stosować bezpośrednio na same końcówki możesz zapomnieć o ich rozdwajaniu. Panowie, mamy dla Was dobrą wiadomość. Stosując olej z pestek dyni możecie zapobiec wypadaniu włosów i zahamować łysienie androgenowe.

Jak stosować?

Nie mogliśmy zapomnieć o najważniejszym, czyli właściwym stosowaniu. Olejku z pestek dyni nigdy nie używajcie w 100% stężeniu, ponieważ może zabarwić skórę. Należy go rozcieńczać wodą lub olejem bazowym o jasnej barwie w stosunku 1:1. Możecie również dodać kilka kropel oleju do peelingu, kremu czy ulubionej maseczki. Pamiętajcie, że aby osiągnąć pożądane efekty, olej z pestek dyni musi być stosowany regularnie!

Dobrze wiemy, jak zadbać o WŁOSY

Published: 04/03/21

Comments are closed.