Poznaj masło z mango i jego właściwości
Kosmetyczne ABC

Masło z mango: właściwości o których musisz wiedzieć!

Mango to owoc, który znasz od dawna. Przecież to stały element Twojego śniadania, koktajli czy deserów. Czy zdawałaś sobie sprawę, że w branży kosmetycznej cieszy się sporą popularnością? Okazuje się,…

Mango to owoc, który znasz od dawna. Przecież to stały element Twojego śniadania, koktajli czy deserów. Czy zdawałaś sobie sprawę, że w branży kosmetycznej cieszy się sporą popularnością? Okazuje się, że oprócz miąższu, drogocenny jest również tłuszcz pozyskiwany z pestek tego owocu, z którego można wyprodukować między innymi masło.

M jak mango

Mango to owoc drzewa Mangifera Indica, które jest typowe dla klimatu zwrotnikowego. Samo drzewo sięga nawet do 30-40 metrów wysokości i raz do roku rodzi owoce, których waga waha się od 150 gramów do 2 kilogramów. Mango jest uprawiane w ponad stu krajach na całym świecie i to w 500 różnych odmianach. Na chwilę obecną zajmuje piąte miejsce w rankingu skali globalnej produkcji. Ten niezwykle apetyczny owoc w 80% składa się z miąższu, natomiast 20% to sporych rozmiarów pestka. To właśnie z niej pozyskuje się drogocenne masło.

Jak powstaje masło z mango?

Podczas obróbki mango oddziela się soczysty miąższ od pestki. Zwykle ich długość szacuje się między 4, a 7 cm. Aby pozyskać z nich drogocenne masło pestki są myte, a następnie suszone na słońcu tak, aby poziom wilgotności osiągnął 12-15%. Kiedy to nastąpi pestki są opiekane w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez około 12 godzin w specjalnym bębnowym piecu, co ułatwia pozbycie się skorupy. Tak przygotowane pestki poddaje się rozłupaniu, aby pozyskać jądro. W następnej kolejności jądro jest kruszone i formowane, tylko po to, aby trafić do hydraulicznej prasy. Tak właśnie pozyskuje się czysty tłuszcz.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Olejek na rozstępy

Co kryje masło z mango?

Masło z mango to bogactwo minerałów, kwasów tłuszczowych i innych drogocennych związków. To właśnie w nim znajdują się: nienasycone kwasy tłuszczowe (np. oleinowy, stearynowy, palmitynowy), witaminy A, C, E, K, B, czy E, a także wysoki poziom związków fenolowych.

Masło z mango: właściwości i zastosowanie

Nim opowiemy o właściwościach masła z mango, musimy poświęcić kilka słów jego konsystencji. Masło z mango  charakteryzuje się białą, półstałą konsystencją. W temperaturze pokojowej przyjmuje postać miękkiego masła, ale po naniesieniu na skórę zmienia się w oleistą ciesz. Masło jest bezwonne i można je śmiało mieszać z innymi olejami. Masło z mango ma nieco krótszą ważność niż masło Shea czy kakaowe. Od momentu wytłoczenia należy je wykorzystać w przeciągu 4-6 miesięcy.

To już najwyższa pora, aby omówić właściwości masła z mango! Wykorzystuje się je do:

  • Pielęgnacji suchej skóry twarzy i ciała,
  • Regeneracji naskórka (w przypadku poparzeń słonecznych, odmrożeń),
  • Pielęgnacji skóry z łuszczycą, egzemą,
  • Pielęgnacji cery trądzikowej,
  • Redukcji blizn,
  • Odżywiania włosów.

Masło z mango jest głównie wykorzystywane przez branżę kosmetyczną do produkcji kosmetyków takich jak: masła, balsamy do ciała, szampony, kremy do twarzy i rąk, odżywek czy maseczek. Można je stosować bezpośrednio na skórę lub łączyć innymi, naturalnymi składnikami.

Poznaj nasze sprawdzone DOMOWE RECEPTURY

Published: 18/03/21

Comments are closed.