Olejek arganowy - zastosowanie w kosmetyce
Kosmetyczne ABC

Olej arganowy – płynne złoto Maroka

Jeżeli do tej pory konsekwentnie wzbraniałaś się przez włączeniem olejów do pielęgnacji skóry, najwyższy czas przekonać się do ich właściwości! Pisaliśmy już o oleju lnianym, rycynowym czy kokosowym, najwyższy czas…

Jeżeli do tej pory konsekwentnie wzbraniałaś się przez włączeniem olejów do pielęgnacji skóry, najwyższy czas przekonać się do ich właściwości! Pisaliśmy już o oleju lnianym, rycynowym czy kokosowym, najwyższy czas wspomnieć o oleju arganowym. To prawdziwy mercedes wśród olejków do pielęgnacji skóry i choć nie należy do najtańszych, warto mieć buteleczkę w swojej kosmetyczce.

Z Maroka do kuchni i kosmetyczek

Olej arganowy pozyskuje się z orzechów drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Olej przeznaczony do celów spożywczych wytłacza się z prażonych orzechów, jednak najbardziej wartościowy produkt uzyskuje się podczas tłoczenia na zimno. Dzięki temu procesowi olej zachowuje wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią blisko 80% jego zwartości. W odróżnieniu od oleju przeznaczonego do celów spożywczych, kosmetyczny olej arganowy ma jasną, słomkową barwę i lekko kwaskowaty zapach. Niestety z uwagi na niską dostępność surowca, olej ten nie należy do najtańszych. Aby wyprodukować 1 litr oleju, potrzeba blisko 35 kilogramów orzechów!

Dlaczego warto stosować olej arganowy?

Na szczęście do celów kosmetycznych używa się niewielkich ilości oleju, dzięki czemu nawet niewielka buteleczka wystarczy nam na kilka miesięcy stosowania. A olej arganowy to prawdziwe zbawienie dla naszej skóry! Docenią go przede wszystkim posiadaczki skóry suchej i dojrzałej. Olej arganowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które opóźniają procesy starzenia się skóry oraz wyraźnie poprawiają jej elastyczność. Zawiera także silne antyoksydanty oraz witamina E, które neutralizują wolne rodniki i spłycają widoczne zmarszczki. Warto także zwrócić uwagę na obecny w oleju butyrospermol, substancję chroniącą naszą skórę zarówno przed, jak i po opalaniu.

Olej do zadań specjalnych

Olej arganowy możemy stosować na wiele sposobów. Najprostszy to stosowanie bezpośrednio na oczyszczoną, lekko wilgotną skórę. Pamiętajmy, by wmasowywać olej łagodnymi, kolistymi ruchami . Sprawdzi się w pielęgnacji twarzy, dekoltu i biustu. Do pielęgnacji całego ciała lepiej używać go jako dodatku do mleczka lub balsamu. Jak jeszcze możemy stosować olej arganowy?

  • odżywka do łamliwych paznokci i suchych skórek – regularnie wykonuj masaż dłoni lub dodawaj kilka kropli oleju do ulubionego kremu;
  • dodatek do odżywki lub maski do włosów – wystarczy kilka kropli;
  • serum na rozdwajające się końcówki i suche włosy – wcieraj olej w jeszcze wilgotne włosy, co ułatwi ich późniejsze rozczesywanie. Olej można także wykorzystać do olejowania włosów;
  • składnik regenerującej kąpieli – na wannę ciepłej wody wystarczy około 15-20 ml oleju.
Published: 29/12/17

Leave a Reply

Your email address will not be published.