Gdzie kupić olej rafinowany?
Kosmetyczne ABC

Olej rycynowy gdzie kupić i jaki wybrać. Rafinowany czy nie?

Kiedy wchodzisz do drogerii, apteki czy zielarskiego sklepu, olejów i olejków jest od zatrzęsienia. Wiesz po co przyszłaś – olejek rycynowy, jednak zaczynasz wątpić w swoje zakupy kiedy na półce…

Kiedy wchodzisz do drogerii, apteki czy zielarskiego sklepu, olejów i olejków jest od zatrzęsienia. Wiesz po co przyszłaś – olejek rycynowy, jednak zaczynasz wątpić w swoje zakupy kiedy na półce znajdujesz olejek naturalny, organiczny, rafinowany, nierafinowany, kosmetyczny czy spożywczy. Spokojnie, nadmiar produktów może przytłoczyć. W dzisiejszym artykule opowiemy gdzie kupić olej rycynowy, a także który najlepiej wybrać.

Jak pozyskuje się olej?

Olej rycynowy, jak inne oleje kosmetyczne pozyskuje się dwoma metodami. Są to:

  • TŁOCZENIE NA ZIMNO

Metoda na polega na sprasowaniu oleistej roślinny (metodą mechaniczna), z której pozyskiwany jest olej. Tak otrzymany produkt charakteryzuje się niezwykłym aromatem, kolorem oraz bogactwem właściwości. Jest on najbardziej zbliżony do naturalnego oleju.

  • RAFINACJA

Pozyskiwanie oleju odbywa się na wielu etapach, następujących kolejno po sobie. W tej metodzie wykorzystuje się wysokie temperatury, które mają na celu zniwelowanie przykrego zapachu, smaku, koloru. Niestety stosując tą metodę olej częściowo traci swoje właściwości, lecz jest znacznie trwalszy.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Olej rycynowy – zbawienie dla popękanych pięt

Olej rafinowany czy nierafinowany – który wybrać?

Wybierając olej rycynowy warto sprawdzić czy jest on nierafinowany czy rafinowany. W czym tkwi różnica? Już tłumaczymy.

  • OLEJ NIERAFINOWANY

To najczystsza, najbardziej bogata postać oleju w aktywne składniki (między innymi: witaminy, kwasy tłuszczowe, lecytyna). Regularne stosowanie olejku w takiej formie przynosi najbardziej pożądane efekty w pielęgnacji skóry. Oleje nierafinowane są wrażliwe na światło, ciepło i utlenienie, bez odpowiedniej dawki witaminy E mają krótszą datę ważności. Posiadacze skóry wrażliwej i alergicznej mogą negatywnie reagować na tą formę oleju, ze względu na bogactwo składników aktywnych.

  • OLEJ RAFINOWANY

W trakcie obróbki oleje rafinowane są dokładnie oczyszczane, przez co tracą charakterystyczny zapach, smak i kolor. W porównaniu do wersji nierafinowanej są bardziej ubogie w składniki odżywcze, za to są bardziej trwałe, odporne na warunki przechowywania. Ten rodzaj olejów może być składnikiem domowych kosmetyków wytwarzanych na gorąco. Ponadto może być stosowany w pielęgnacji różnych typów cery, zwłaszcza nadwrażliwej ze względu na mniejsze ryzyko wystąpienia alergii.

Gdzie kupić?

Z całą pewnością olej rycynowy kupicie w pobliskiej aptece, sklepie zielarskim, drogerii, a nawet w sklepach internetowych! Ważne aby wybrać taki olejek, który znajduje się w buteleczce z ciemnego szkła. Chroni ona substancję przed promieniami światła, dzięki czemu olejek może zatrzymać swoje właściwości o wiele dłużej. Wybierając olej rycynowy, zastanówcie się jak często będzie go używać. Ponieważ kiedy otworzycie butelkę, olej będzie zdatny do użytku przez okres 6 miesięcy, później traci swoje naturalne właściwości. Niech ta informacja posłuży Wam przy wybraniu rozmiaru butelki!

Poznaj RYCYNOWY sposób na PAZNOKCIE!

Published: 17/02/20

Comments are closed.