Sekret pięknych włosów - olejek z miodli indyjskiej!
Włosy

Olej z miodli indyjskiej (drzewa neem) – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Chodź przywędrował do nas z daleka, cechuje go wiele właściwości leczniczych: przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych. Olej z miodli indyjskiej, bo o nim mowa od wielu lat stosowany jest do pielęgnacji skóry…

Chodź przywędrował do nas z daleka, cechuje go wiele właściwości leczniczych: przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych. Olej z miodli indyjskiej, bo o nim mowa od wielu lat stosowany jest do pielęgnacji skóry włosów czy w walce z egzemą. Dziś opowiemy o jego szczególnych właściwościach i zastosowaniu w kosmetyce.

Drzewo neem a olejek z miodli indyjskiej

Neem, wiecznie zielone drzewo to powszechnie znana i ceniona roślina lecznicza w Indiach. Każda jego część wykazuje indywidualne właściwości, wykorzystywane w celach leczniczych czy do sporządzania preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Z nasion miodli indyjskiej pozyskuje się olej, który jest tłoczony metodą na zimną. W smaku przypomina orzeszki ziemne połączone z czosnkiem. Głównie wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym jako składnik produktów: pielęgnujących skórę, włosy czy wspomagających leczenie schorzeń skóry.

Jakie właściwości wykazuje olejek z miodli indyjskiej?

Olej neem wykazuje liczne właściwości zdrowotne, takie jak: właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwhiperglikemiczne, przeciwwrzodowe, przeciwmalaryczne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, przeciwmutagenowe oraz przeciwnowotworowe. Są one wykorzystywane od lat w medycynie naturalnej, a także przemyśle kosmetycznym.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Czarny orzech na problemy z trądzikiem

Zastosowanie olejku neem w kosmetyce

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym olej z miodli indyjskiej znalazł tak szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się go w leczeniu trądziku, ponieważ reguluje nadmiar sebum i niszczy bakterie, które przyczyniły się do zaognienia trądziku. Ponadto olejek wykazuje zdolności regeneracyjne, dzięki temu rany goją się szybciej, przebarwienia skóry zmniejszają się, a stany zapalne mają łagodny przebieg. Dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym wykorzystuje się go w walce z grzybicą stóp i paznokci.

Odpowiednie pielęgnacja włosów

Olejek z miodli indyjskiej wykorzystywany jest również do pielęgnacji włosów, ponieważ doskonale odżywia skórę głowy, reguluje wydzielanie sebum a także zapobiega łupieżowi. Dlatego tak dobrze sprawdza się podczas olejowania włosów. Jak to zrobić? Wystarczy rozprowadzić olejek na całej długości włosów (od nasady po ich końce), następnie należy umyć głowę szamponem i dokładnie spłukać wodą. Ważne, aby olejowanie przeprowadzać regularnie. Wówczas włosy są gładsze, bardziej lśniące i przestają się puszyć.

Published: 18/10/19

Comments are closed.