Olej z nasion Chia - właściwości i zastosowanie
Kosmetyczne ABC

Olej z nasion Chia – jakie ma właściwości?

Nasiona Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej w ostatnich latach stały się niezwykle popularne. Aktualnie jest to obowiązkowa pozycja znajdująca się w każdej, zbilansowanej diecie. Nie ma co się dziwić, przecież…

Nasiona Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej w ostatnich latach stały się niezwykle popularne. Aktualnie jest to obowiązkowa pozycja znajdująca się w każdej, zbilansowanej diecie. Nie ma co się dziwić, przecież nasiona Chia to bogactwo składników odżywczych! Okazuje się, że z nasion można również pozyskać olej. Jak się pewnie domyślacie, olej z nasion Chia ma szereg właściwości! Jakich? Sprawdźcie!

Hola nasiona Chia!

Nasiona Chia do kraju nad Wisłą przywędrowały z dalekiej Ameryki Południowej. Początkowo można je było spotkać tylko w sklepach ze zdrową żywnością, na całe szczęście Polacy docenili ich właściwości. Obecnie nasiona Chia znajdziemy praktycznie wszędzie! Nie ma co się dziwić, przecież same nasiona to bogactwo białka, błonnika, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Z tej drogocennej rośliny wytwarza się również olej, który dopiero zyskuje popularność.

Jak pozyskuje się olej Chia?

Olej Chia to tak naprawdę uboczny efekt podczas mielenia ziaren szałwii hiszpańskiej, w celu uzyskania mąki Chia. Aby pozyskać mąkę, należy oddzielić drogocenny olej, który jest doskonałym składnikiem kosmetycznym i dietetycznym. Olej Chia to doskonały dodatek do śniadań, obiadów, kolacji, a także deserów. Możecie go również dodawać do świeżych soków warzywnych, past, czy sosów. Oczywiście, ten rodzaj oleju możecie również łączyć z kosmetykami: kremem, serum czy balsamem.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Jak pielęgnować skórę dłoni? 

Olej z nasion Chia: właściwości?

Olej z nasion Chia ma wiele właściwości! Ten rodzaj oleju to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, przeciwutleniaczy, flawonoidów, witamin A i E, a także minerałów takich jak: wapń, selen, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź. Za co kochamy olej z nasion Chia w szczególności? Powodów jest wiele, ale do najważniejszych należą:

  • Redukuje zmarszczki,
  • Minimalizuje dyskomfort świądu skóry,
  • Polepsza samopoczucie,
  • Poprawia układ immunologiczny,
  • Wykazuje właściwości antynowotworowe,
  • Reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • Wykorzystywany w leczeniu trądziku,
  • Zbawiennie wpływa na włosy,
  • Reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Jak przechowywać?

Omówiliśmy właściwości oleju z nasion Chia, pora na garść informacji dotyczących właściwego przechowywania. Olej najlepiej trzymać w lodówce, czyli miejscu chłodnym i ciemnym – zarówno przed otwarciem jak i po otwarciu. Pamiętaj, aby temperatura nie spadała poniżej/przekraczała 4-10 stopni Celsjusza. Olej powinieneś wykorzystać w ciągu 6 miesięcy od daty wytłoczenia.

RYCYNOWE metody pielęgnacji PAZNOKCI

Published: 11/02/21

Comments are closed.