Jakie właściwości posiada olej z pestek bawełny?
Kosmetyczne ABC

Olej z pestek bawełny: jakie ma właściwości i zastosowanie?

Bawełna głównie kojarzy nam się z przewiewnymi ubraniami, które są prawdziwym wybawieniem podczas upalnych, letnich dni. Okazuje się, że to nie wszystko na co stać bawełnę. Z jej nasion pozyskuje…

Bawełna głównie kojarzy nam się z przewiewnymi ubraniami, które są prawdziwym wybawieniem podczas upalnych, letnich dni. Okazuje się, że to nie wszystko na co stać bawełnę. Z jej nasion pozyskuje się również drogocenny olej, który ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. To właśnie właściwości i zastosowanie oleju z pestek bawełny będzie tematem głównym dzisiejszego artykułu.

Olej z pestek bawełny jak powstaje?

No właśnie, jak? Olej z pestek bawełny powstaje podczas procesu tłoczenia na zimno. Aromat oleju nie jest tak charakterystyczny, jak zapach samej bawełny. Jego konsystencja jest lekka, a kolor jasnożółty. Wykorzystywany głównie w branży kosmetycznej, ale również odnajduje się w kuchni ( tylko w formie rafinowanej) ze względu na swoje konserwujące właściwości.

Bogactwo składników i minerałów

Olej z pestek bawełny to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowych i oleinowych. Okazuje się, że oba kwasy stanowią blisko 75% zawartości. To nie wszystko. W tym oleju znajdują się również: kwas palmitynowy, tokoferole, witamina E.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak określić porowatość włosów?

Olej z pestek bawełny i jego zastosowanie

Nie mogliśmy zapomnieć o najważniejszym, czyli zastosowaniu. Olej z pestek bawełny ma wiele do zaoferowania. Wykorzystuje się go głównie do:

  • Leczenia stanów zapalnych skóry,
  • Redukcji zmarszczek,
  • Leczenia suchej skóry wokół paznokci,
  • Zapobiegania rozdwajania się końcówek włosów,
  • Pielęgnacji włosów przesuszonych, wysokoporowatych,
  • Wpływa na napięcie skóry,
  • Pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej,
  • Likwidacji zaskórników,
  • Przyśpiesza gojenie się ran,
  • Minimalizuje stres oksydacyjny,
  • Kształtuje odporność,
  • Zmiękcza zrogowaciały naskórek.

Możecie go łączyć z innymi olejami (np. olejem arganowym) bądź stosować bezpośrednio na skórę czy włosy. To nie koniec! Olej z pestek bawełny może być dodatkiem do waszych kremów, czy masek. Wystarczy tylko kilka kropel! Aby osiągnąć pożądane efekty, ważne jest regularne stosowanie. W przypadku włosów(zwłaszcza na całej długości) należy go nakładać na około godzinę przed ich myciem. Możesz go również pozostawić na całą noc. Pamiętaj, aby rano zmyć go ulubionym szamponem, a następnie wysusz i ułóż włosy.

Czy olej z pestek bawełny jest dla wszystkich?

Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z bogatych właściwości oleju z pestek bawełny. Okazuje się, że ten olej obciąża włosy. Zatem jeżeli jesteś posiadaczką włosów prostych, gładkich ten olej nie jest dla Ciebie. Jeżeli jednak Twoje włosy potrzebują dociążenia, ponieważ się puszą to jest to dla Ciebie idealne rozwiązanie.

RYCYNOWY sposób na pielęgnację WŁOSÓW

Published: 08/04/21

Comments are closed.