Kosmetyczne właściwości olejku cedrowego
Kosmetyczne ABC

Olejek cedrowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek cedrowy to naturalny składnik, dość często wykorzystywany w medycynie naturalnej, w leczeniu licznych schorzeń. Niemniej jednak jego bogate właściwości zostały docenione również przez branżę kosmetyczną. W dzisiejszym artykule przedstawimy…

Olejek cedrowy to naturalny składnik, dość często wykorzystywany w medycynie naturalnej, w leczeniu licznych schorzeń. Niemniej jednak jego bogate właściwości zostały docenione również przez branżę kosmetyczną. W dzisiejszym artykule przedstawimy jakie właściwości i zastosowanie w kosmetyce posiada właśnie olejek cedrowy.

Jak pozyskać olej cedrowy?

Olejek cedrowy (łac. Oleum Ligni Cedri) pozyskiwany jest z drewna jałowca wirgińskiego. Roślina ta występuje w chłodnym klimacie, zazwyczaj na dużych wysokościach. W skład olejku cedrowego wchodzą: alfa-cedren, beta-cedren, cedrol, widdrol, tujopsen oraz grupa seskwiterpenów. Olejek cedrowy pozyskiwany jest:

  • metodą tłoczenia na zimno – doceniana za lecznicze właściwości, orzechowy smak, bursztynową barwę, a przede wszystkim za bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białka,
  • metodą tłoczenia na gorąco – wykorzystywana w medycynie, kosmetyce oraz koncernie perfumeryjnym.

Właściwości olejku cedrowego

Lecznicze właściwości olejku cedrowego są znane od wieków! Pierwotnie był on wykorzystywany podczas balsamowania mumii, a także jako środek dezynfekujący. Dziś znajduje miejsce w lecznictwie i kosmetyce. Dlaczego? Olejek cedrowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, D, F, magnezu, jodu i miedzi. Do głównych właściwości olejku cedrowego zaliczyć można:

  • Działanie moczopędnie,
  • Naturalny antydepresant,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób niedokrwienia serca,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Wykazuje właściwości regeneracyjne skóry,
  • Przyśpiesza gojenie ran,
  • Polepsza kondycję skóry.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Olejek jojoba na włosy i do pielęgnacji skóry

Zastosowanie olejku cedrowego

Popularność olejku cedrowego w medycynie niekonwencjonalnej ciągle rośnie. Ten naturalny składnik wykorzystywany jest podczas leczenia schorzeń układu pokarmowego takich jak: nadkwasota, zaparcia, wrzody, stany zapalne żołądka. Jest on również wykorzystywany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ze względu na swoje przeciwzapalne i wykrztuśne właściwości. Właśnie dlatego jest on głównych składnikiem preparatów stosowanych do inhalacji oraz nacierania klatki piersiowej.

Zastosowanie olejku cedrowego w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym olejek cedrowy wykorzystywany jest przede wszystkim do tworzenia perfum. Ze względu na swoje odżywcze i głęboko nawilżające właściwości jest on głównym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji twarzy, włosów, paznokci czy rąk. Jest on szczególnie dedykowany osobom, których skóra jest przesuszona, łuszczy się. Regularne stosowanie olejku cedrowego poprawia kondycję skóry, nawilża ją, przywraca jej naturalny koloryt i wygląd. Jego właściwości są doceniane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy skóra dłoni jest narażona na nadmierne przesuszenie i pęknięcia. Jeżeli chodzi o włosy to jego regularne stosowanie zapobiega ich wypadaniu, wzmacnia je, ułatwia codzienne rozczesywanie, przywraca naturalny blask, a także zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Published: 14/08/19

Comments are closed.