Olejek lawendowy i jego zastosowania
Włosy

Olejek lawendowy i jego zastosowanie

Lawenda to niezwykła roślina, która ma wiele zastosowań. Zwykle kojarzymy ją jako środek odstraszający mole odzieżowe, czy komary. W formie olejku jest wykorzystywana podczas aromaterapii, ze względu na swoje właściwości…

Lawenda to niezwykła roślina, która ma wiele zastosowań. Zwykle kojarzymy ją jako środek odstraszający mole odzieżowe, czy komary. W formie olejku jest wykorzystywana podczas aromaterapii, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne czy przeciwzapalne. Jakie ma zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza pielęgnacji? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Kilka słów o lawendzie

Lawenda to wiecznie zielony krzew o charakterystycznych zapachu. Roślina ta liczy 39-40 gatunków, uprawianych w różnych miejscach na świecie takich jak: Indie, Wyspy Kanaryjskie czy tereny śródziemnomorskie. Wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, zwłaszcza w formie olejku lawendowego. W branży spożywczej pozyskuje się z niej miód lub wykorzystuje się jako przyprawę. Do czego można go dokładnie wykorzystać?

Olejek lawendowy – jakie ma zastosowanie?

Popularność olejku lawendowego ciągle rośnie! Można go wykorzystywać do pielęgnacji skóry, włosów, a także do aromaterapii, inhalacji czy jako składnik domowych środków czystości. Jest on pozyskiwany z lawendy lekarskiej, zwłaszcza jej kwiatów, będące cennym źródłem: olejków eterycznych, garbników, kumaryny, fitosterolu, antocyjany, sól mineralnych, kwasów organicznych czy flawonoidy. Co ciekawe, z kwiatów lawendy pozyskuje się również hydrolat lawendowy. Olejek lawendowy pozyskuje się na dwa sposoby – jako destylację kwiatów lawendy parą wodną oraz poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami lotnymi.

 SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Olej rycynowy w walce z łupieżem 

Niezwykle właściwości

Olejek lawendowy ma wiele właściwości! Jako roślina lecznica wykazuje właściwości przeciwzapalne, kojące, antyseptyczne, bakteriobójcze i odprężające. Wykorzystuje się podczas gojenia się ran, poparzeń.  Dodatkowo ułatwia zasypianie, łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Olejek lawendowy jest ceniony przez branżę kosmetyczną. Dlaczego? Ma wiele właściwości, takich jak:

  • Przeciwgrzybicze,
  • Łagodzi stany zapalne skóry i podrażnienia,
  • Opóźnia przetłuszczanie się włosów,
  • Wspomaga leczenie trądziku,
  • Wspomaga leczenie łupieżu,
  • Normalizuje i odświeża skórę,
  • Łagodzi objawy chorób skóry (m.in. AZS, łuszczycy),
  • Tonizuje i ściąga skórę,
  • Neutralizuje nieprzyjemny zapach potu.

Lśniące włosy, gładka skóra

Olejek lawendowy odnajduje się w pielęgnacji każdego  rodzaju skóry. Powinni po niego sięgać posiadacze zwłaszcza cery tłustej, problematycznej i z rozszerzonymi porami. Można go stosować bezpośrednio na skórę, bądź jako dodatek do kremów, balsamów do ciała. Oczywiście olejek lawendowy może również stanowić składnik domowych perfum czy mgiełki, odstraszającej komary i kleszcze. Jeżeli chodzi o włosy to wykazuje on zdolność przeciwłupieżową, a także opóźnia przetłuszczanie. Może być stosowany jako dodatek do odżywek czy szamponów, domowych maseczek i peelingów, a także jako wcierka rozprowadzana na skórze głowy.

Poznaj sposób na piękne i lśniące WŁOSY

Published: 11/01/21

Comments are closed.