Jakie zastosowanie ma olejek z wiesiołka?
Skóra

Olejek z wiesiołka rozprawi się z trądzikiem!

Trądzik jest dla Ciebie prawdziwym koszmarem. Kiedyś myślał, że to bonus okresu dorastania. Niestety, kiedy powrócił ze zdwojoną siłą, wpadłaś w panikę. Próbowałaś różnych kosmetyków, które może i pomogły, ale…

Trądzik jest dla Ciebie prawdziwym koszmarem. Kiedyś myślał, że to bonus okresu dorastania. Niestety, kiedy powrócił ze zdwojoną siłą, wpadłaś w panikę. Próbowałaś różnych kosmetyków, które może i pomogły, ale nie tak, jak tego chciałaś. Może to dobry moment, aby sięgnąć po bardziej naturalne rozwiązania, jak olejek z wiesiołka, który dla cery trądzikowej jest prawdziwym wybawieniem.

Słyszeliście o wiesiołku?

Wiesiołek to dwuletnia roślina, która powinna być Wam dobrze znana, chociażby z widzenia. W stanie dzikim występuje na polach i łąkach, zdobiąc je na żółto. W ogrodzie wiesiołka uprawia się jako roślinę ozdobną. Oczywiście z tej niezwykłej rośliny, można również pozyskać drogocenny olej! Czym może się pochwalić?

Olej z wiesiołka doskonale wpływa na ludzki organizm. Jest cennym źródłem kwasu linolenowego, witaminy E, polifenoli oraz antyoksydantów. Dzięki zawartości kwasów gamma linolenowych (tj. GLA), liczne procesy zachodzące w organizmie są regulowanie. Olejek z wiesiołka poprawia również ukrwienie, nawilża skórę, błonę śluzową, obniża poziom cholesterolu.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Olej z nasion Chia – jakie ma właściwości? 

Poznaj właściwości olejku z wiesiołka

Aktualnie olejek z wiesiołka jest wykorzystywany głównie przez branżę kosmetyczną, ale może również stanowić cenny dodatek, wzbogacający smak dań. W celach kosmetycznych pozyskuje się go metodą tłoczenia na zimno. W czystej postaci, olejek jest bardzo tłusty. Właśnie dlatego zaleca się jego rozcieńczenie (ok. 20-30%) w celach kosmetycznych. No dobrze, zatem co ma do zaoferowania?

  • TRĄDZIK – dzięki zawartości kwasów, olejek z wiesiołka usprawnia pracę tkanek skóry, pobudza enzymy wykorzystywane w leczeniu trądziku. Dba o odpowiedni poziom nawodnienia, zabezpiecza skórę przed przesuszeniem. To nie koniec. Olejek z wiesiołka usuwa również toksyny i redukuje szkody, wyrządzone przez wolne rodniki.
  • TKANKA TŁUSZCZOWA – za sprawą kwasów, olejek z wiesiołka przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jak to wygląda w praktyce? Kwasy znajdujące się w oleju wpływają na brunatną tkankę tłuszczową, która spala nadwyżki tłuszczu i zamienia go na ciepło.
  • PIELLĘGNACJA olejek z wiesiołka wpływa również na kondycję włosów, paznokci i skóry! Niweluje objawy łuszczycy, koi podrażnioną skórę.

Jak stosować?

Olejek z wiesiołka możecie stosować w normalnej postaci, bądź jako dodatek do kremów, balsamów. Jeżeli zdecydujecie się na tradycyjną formę, wybierzcie ten olejek, który będzie znajdował się w małej, ciemnej butelce. Niestety, tak jak większość olejków tak i ten z wiesiołka nie przepada za światłem słonecznym. Po otwarciu przechowujcie go w lodówce w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Zwykle olejek po otwarciu, nadaję się do spożycia przez rok.

Poznaj RYCYNOWY sposób na pielęgnację SKÓRY.

Published: 17/05/21

Comments are closed.