Jaki potencjał drzemie w oleju z ogórecznika?
Skóra

Poznaj olej z ogórecznika i zapomnij o infekcjach skórnych

Pielęgnacja skóry na twarzy to dla Ciebie prawdziwy koszmar. Właściwie nie wiesz co robisz źle. Każdego dnia oczyszczasz skórę, tonizujesz, stosujesz kremy, a trądzik, przebarwienia czy infekcje skórne wciąż wracają….

Pielęgnacja skóry na twarzy to dla Ciebie prawdziwy koszmar. Właściwie nie wiesz co robisz źle. Każdego dnia oczyszczasz skórę, tonizujesz, stosujesz kremy, a trądzik, przebarwienia czy infekcje skórne wciąż wracają. Może to już najwyższy czas, aby sięgnąć po rozwiązania, które nam matka natura? Poznajcie olej z ogórecznika i jego cudowne właściwości.

Pod lupą: olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika jest pozyskiwany z nasion ogórecznika lekarskiego, metodą na zimno. Sama roślina pochodzi rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie ogórecznik jest uprawiany na terenie Europy, Ameryki Północnej czy Azji. Z pewnością roślinę rozpoznacie po charakterystycznym, ogórkowym zapachu, a także niebieskich płatkach. No dobrze, skupmy się teraz na jego właściwościach.

Jeden olej, wiele zastosowań

Zgadza się, olej z ogórecznika ma wiele, różnych właściwości, które są doceniane zarówno przez koncern farmaceutyczny jak i kosmetyczny. Dlaczego? Po olej może sięgać praktycznie każdy. Dodatkowo jest on cennym źródłem kwasu GLA czyli swoistego remedium dla:

  • Posiadaczy cery problematycznej,
  • Osób zmagających się z trądzikiem,
  • Osób cierpiących na łuszczycę,

czy walczących z łojotokiem. Kwas GLA wytwarza prostaglandynę PGE1, czyli substancję, która wpływa na wiele elementów ludzkiego organizmu, zwłaszcza skórę! Gdy dochodzi do jej niedoboru, wówczas kondycja skóry ulega pogorszeniu, co przekłada się na powstawanie zmarszczek, przebarwień, czy skórnych infekcji. Kwas GLA to jedno, ale olej z ogórecznika jest również bogatym źródłem:

  • Kwasów (tj. jabłkowego, octowego, mlekowego, Omega-6),
  • Witamin (tj. C i B),
  • Substancji czynnych (tj. alantoina),
  • Flawonoidów,
  • Potasu,
  • Żelaza,
  • Wapnia,
  • Cynku,
  • Magnezu,
  • Garbników.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Olejek z wiesiołka rozprawi się z trądzikiem! 

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z ogórecznika może być stosowany bezpośrednio na skórę, bądź jako składnik:

  • Kremów,
  • Balsamów,
  • Odżywek,
  • Szamponów,

Dlaczego? To właśnie ten olej wykazuje zdolności:

  • Antyoksydacyjne,
  • Ściągające,
  • Nawilżające,
  • Wzmacniające.

Można go stosować nie tylko na skórę, ale również paznokcie i włosy. Dzienna dawka oleju z ogórecznika to 1 łyżeczka, czyli 3-4 gramy. Możecie zdecydować się na:

  • Kapsułki z olejem,
  • Bezpośrednie stosowanie oleju na skórę,
  • Łączenie oleju z kosmetykami.

Kupując olej postawcie na wersję nierafinowaną, czyli tą w ciemnych butelkach. Po otwarciu przechowujcie butelkę w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Olej z ogórecznika, a zdrowie

Oprócz kosmetycznych właściwości, ten rodzaj oleju doskonale sprawdza się w leczeniu czy właściwej profilaktyce. Regularne stosowanie oleju z ogórecznika pozwala na zminimalizowanie lub całkowite pozbycie się takich dolegliwości jak:

  • Depresja,
  • Zapalenie lub uszkodzenie błon śluzowych (np. układu oddechowego, jelit, żołądka),
  • Obniżenie wysokiego ciśnienia,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Dolegliwości związane z menopauzą,

i wiele więcej! Olej wspiera również układ odpornościowy, reguluje krążenie krwi, koi nerwy i oczyszcza organizm z toksyn.

Poznaj RYCYNOWY sposób na piękną SKÓRĘ

Published: 18/08/21

Comments are closed.