Olejek różany i jego właściwości
Skóra

Sucha skóra to nie problem! Poznajcie olejek różany i jego właściwości

Jesteście posiadaczkami suchej cery, która jest dla Was prawdziwym utrapieniem? No tak, ciągła pielęgnacja może być wyczerpująca, zwłaszcza podczas letnich dni. Na całe szczęście, możecie zdecydować się na naturalne rozwiązania,…

Jesteście posiadaczkami suchej cery, która jest dla Was prawdziwym utrapieniem? No tak, ciągła pielęgnacja może być wyczerpująca, zwłaszcza podczas letnich dni. Na całe szczęście, możecie zdecydować się na naturalne rozwiązania, jak olejek różany. Jego właściwości z pewnością przypadną Wam do gustu. Gotowi, aby go lepiej poznać?

Jak powstaje olejek różany?

Pewnie nie raz, nie dwa słyszeliście o olejku różanym. Nic w tym dziwnego, bo oprócz obłędnego zapachu ma jeszcze szereg właściwości! Olejek najczęściej pozyskuje się z róży damasceńskiej (tzw. róża z Damaszku). Wybór nie jest przypadkowy. Owoce tej odmiany róży są wykorzystywane przez branżę farmaceutyczną, ponieważ są potężnym źródłem witaminy C. Oprócz owoców, drogocenne są również płatki róży damasceńskiej. To właśnie z nich pozyskuje się eteryczne olejki, czy wodę różaną.

No dobrze, ale Was interesuje olejek. Pozyskuje się go podczas destylacji płatków kwiatów róży, a raczej po jej zakończeniu. Zarówno olejki eteryczne, jak para wodna są pozyskiwane z roztworu w procesie ekstrakcji. Zła wiadomość jest taka, że olejek nie należy to najtańszych. Okazuje się, że aby pozyskać kilogram olejku różanego, destylacji należy poddać prawie 5 ton kwiatów róży.

Olejek różany właściwości

Olejek różany ma szereg właściwości, ale nim do nich przejdziemy musicie poznać jego skład! Okazuje się, że właśnie ten olejek jest bogatym źródłem witaminy: A, C, D, E, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych (tj. omega-3, omega-6, omega-9), flawonoidów, karotenoidów. Mało tego, w składzie olejku różanego znajdziecie również terpeny (m.in. nerol, geraniol cytronelol), glikozydy, a także antocyjany. To wszystko sprawia, że olejek różany doskonale wpływa na skórę! Można go również wykorzystywać w celach relaksacyjnych, czy prozdrowotnych.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Jak pielęgnować suchą skórę?

Olejek różany kontra skóra

Zgadza się, olejek różany doskonale wpływa na skórę! Oczywiście „winny” jest skład (tj. witamina C i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe), który doskonale nawilża, odżywia, ujędrnia, wygładza, regeneruje skórę, a także spłyca drobne zmarszczki. Właśnie dlatego olejek różany jest wykorzystywany w pielęgnacji suchej, odwodnionej, dojrzałej cery. Oprócz oczywistych korzyści dla skóry, olejek różany jest również wykorzystywany w celach relaksacyjnych, a także prozdrowotnych.

Jak stosować?

Olejek różany możecie stosować na wiele sposobów, takich jak:

  • dodatek do kosmetyków – do ulubionego kremu, balsamu dodajcie 6-7 kropli,
  • domowe kosmetyki,
  • masaż – połącz 3-4 krople olejku z łyżką oliwy z oliwek, następnie wcieraj w obolałe partie ciała,
  • kąpiel – do wody dodaj 6 kropli olejku, łyżkę mleka lub łyżkę miodu,
  • aromaterapia – połącz 5 kropli olejku z 2 łyżkami wody.

RYCYNOWY sposób na pielęgnację SKÓRY

Published: 08/06/21

Comments are closed.